Žito: Dobit u 2014. skočila 32%

Bez autora
Mar 12 2015

Ljubljansko Žito, koje želi kupiti hrvatska Podravka, u 2014. je imalo 113,7 milijuna eura prihoda od prodaje i 3 milijuna eura dobiti, što je za 32 posto više od planirane, objavila je u četvrtak najveća slovenska pekarsko-konditorska skupina. Žito na domaćem tržištu ostvari 81 posto prihoda, ali je lani izvoz porastao za 18,6 posto, a dobit za 32 posto premašila planiranu, što je najbolji poslovni rezultat skupine u zadnjih nekoliko godina, kazao je direktor Žita Janez Bojc. Uspjeh je po njegovim riječima tim veći što je Žito već od lani u postupku prodaje većinskog državnog udjela. Postupak analize prispjelih ponuda uskoro bi morao biti završen, a prema navodima medija najzainteresiranija za kupnju 51,55 posto dionica Žita je Podravka koja je navodno spremna ponuditi skoro 60 milijuna eura za cijelu tvrtku.

Žito: Dobit u 2014. skočila 32%Ljubljansko Žito, koje želi kupiti hrvatska Podravka, u 2014. je imalo 113,7 milijuna eura prihoda od prodaje i 3 milijuna eura dobiti, što je za 32 posto više od planirane, objavila je u četvrtak najveća slovenska pekarsko-konditorska skupina.

Žito na domaćem tržištu ostvari 81 posto prihoda, ali je lani izvoz porastao za 18,6 posto, a dobit za 32 posto premašila planiranu, što je najbolji poslovni rezultat skupine u zadnjih nekoliko godina, kazao je direktor Žita Janez Bojc.

Uspjeh je po njegovim riječima tim veći što je Žito već od lani u postupku prodaje većinskog državnog udjela.

Postupak analize prispjelih ponuda uskoro bi morao biti završen, a prema navodima medija najzainteresiranija za kupnju 51,55 posto dionica Žita je Podravka koja je navodno spremna ponuditi skoro 60 milijuna eura za cijelu tvrtku.

U uži izbor za kupnju ušli su još slovenska tvrtka Don-Don i francuski investicijski fond Ardian.

Paralelno s prodajom Žita odvija se i s njime povezani proces prodaje Mercatorove "Pekarne Grosuplje", gdje se Žito pojavljuje kao potencijalni kupac. U Mercatoru navode da će proces prodaje vjerojatno biti završen u drugom tromjesečju ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik